Bağışıklık Sisteminizi Beslenme İle Nasıl Güçlendirebilirsiniz

İmmün sistem olarak da bildiğimizi bağışıklık sistemi vücudun savunma mekanizmasını oluşturur. Vücudumuzu bakteri, virüs ve hastalık yapıcı mikroorganizmalara karşı korur. Bağışıklık sistemi hastalıklara karşı bir kalkan oluşturur. Bu sistem karmaşık ve bir o kadar da kompleks bir yapıdır. Bu sebep ile de bağışıklık sistemi ile beslenme arasındaki ilişkiyi saptamak için derin araştırmalar yapılmıştır.

Enerji alımı dengesizliği bağışıklık sistemini etkiler:

Yapılana araştırmalarda enerji alımının bağışıklık sistemi ile yakından ilişkili olduğu bulunmuştur. Yetersiz beslenen kişilerin enfeksiyonlara yakalanma riskinin daha yüksek olduğu ve bağışıklık sistemlerinin daha zayıf olduğu görülmüştür. Aynı şekilde fazla enerji alımı da bağışıklık sistemini tehlikeye sokar. 

Diyetin yağ içeriği de immün sisteme etki eder:

Kilo kontrolünde diyetteki azaltılan yağ bağışıklık sisteminin çalışmasına etki etmektedir. Besinler ile alınan yüksek yağ bağışıklık sistemini baskılayarak enfeksiyon riskini arttır. Bu sebeple diyetteki yağ içeriğini azaltmak bağışıklık sistemini güçlendirebilir. Ancak tek başına alınan yağı azaltmak doğru bir uygulama değildir. Tüketim miktarından çok tüketilen yağın cinsi önem taşımaktadır. Diyet içeriğine omega yağ asitlerini ilave etmek gereklidir.

Probiyotik ve prebiyotik besinler immün sistemi destekler:

Yoğurt ve kefir gibi fermente süt ürünlerinin düzenli tüketimi bağırsak florasını güçlendirerek bağışıklık sisteminin güçlenmesine yardımcı olur. Sindirim sistemimiz dış dünya ile vücudumuz arasında bağışıklık sistemini koruyan bir bariyer görevi görür. Sindirim sistemi vücudumuzun iç derisi gibidir. Ancak vücudumuzu dış organizmalara karşı koruyan derimizden 150 kat daha fazla katmana sahiptir. Alkol ve bazı ilaçlar sindirim sistemine zara vererek bağışıklık sistemini zayıflatabilir. Besinler ile alınan fosfotidilkolin veya onun ön maddesi kolin sindirim sitemi bariyerini destekleyerek immün sistemin güçlendirilmesine yardımcı olur.

  • Fosfotidilkolin içeren besinler: Karnabahar ve marul gibi sebzelerde kolin olarak, tam tahıllı besinlerde, soya, et, yumurta ve karaciğerde bulunur.

Meyve ve sebzeler bağışıklık sistemin güçlendirir:

Meyve ve sebzelerden zengin bir beslenme tarzı vücuda alınan antioksidan miktarını arttırdığı için bağışıklık sistemini destekler. Vücudun savunma mekanizmasına katkı sağlar. Üç temel antioksidan olan C vitamini, beta karoten ve E vitamini içeren besinlere beslenmemizde yer vermek yine bağışıklık sistemin desteklenmesine katkı sağlayacaktır. Renkli bir beslenme tarzını benimsemek alınan vitamin ve mineral miktarını arttıracaktır. Meyve ve sebze tercihlerinizi yaparken kırmızı, sarı, mor, yeşil ve turuncu besinleri karıştırarak tüketmeniz daha sağlıklı bir beslenme öğünü oluşturmanıza dolayısı ile de daha fazla miktarda vitamin ve minerali vücudunuza almanıza yardımcı olacaktır. Sebze ve meyveler içeriğinde bulunan zengin vitamin ve mineral kaynakları nedeni ile iyi birer antioksidanlardır. Vitaminler haricinde yüksek miktarda antioksdan özelik gösteren minerallerin başında ise selenyum ve çinko gelir. Bazı vitamin ve minerallerin bulunduğu sebze ve meyveleri aşağıda bulmanız mümkün.

  • Beta karoten içeren besinler: Brokoli, kayısı, kuşkonmaz, pancar, havuç, yeşil biber, şeftali, pembe greyfurt, domates, karpuz, tatlı patates, kavun, mısır, lahana, şalgam, kabak, ıspanak, mandalina.
  • C vitamini içeren besinler: Çilek, brokoli, brüksel lahanası, kavun, karnabahar, greyfurt, kivi, mango, portakal, papaya, domates.
  • E vitamini içeren besinler: Brokoli, havuç, pazı, şalgam, kabak, ıspanak, papaya, fındık, ay çekirdeği.
  • Çinko içeren besinler: İstiridye, deniz ürünleri, fındık, tam tahıllı ürünler.
  • Selenyum içeren besinler: Ton balığı, fındık, tam tahıllı ürünler.

Bağışıklık sistemi yaşın ilerlemesi ile zayıflar:

Yapılan son çalışmalarda yaşlılık ile düşük kalori alımına ve yetersiz beslenmeye bağlı olarak bağışıklık sisteminin zayıfladığı bulunmuştur. Bağışıklık sistemi büyük bir orkestra gibidir. Bu orkestradan güzel bir müzik çıkmasını sağlayan pek çok enstrüman bulunur. Her birinin güzel ses çıkarması gerekir. Bağışıklık sistemi de kendisine bağlı birçok faktörü kapsar. Yaş faktörü de bunların içinde önemli bir etkendir.

Posalı beslenmek bağışıklık sistemini güçlendirir:

Posalı besinler sindirim sistemi boyunca vücuttan toksin maddelerin uzaklaştırılmasında ve mukozanın iyileştirilmesinde etkinlik gösterdiği için bağışıklık sistemini güçlendirir.

Bağışıklık sistemi alerjik durumlarda zayıflar:

Bağışıklık sitemi sadece bakteri, virüs ve hasta yapıcı mikroorganizmalara karşı savaşmaz. Aynı zamanda vücutta gelişen alerjik durumlarda da etkinlik gösterir ve zayıflar. Son dönemlerde yaygınlık gösteren alerjik reaksiyonlar dönemsel olarak kendini göstermektedir. Alerjik reaksiyonlar çoğunlukla süt ürünlerine, çilekgil meyvelere ve sert kabuklu yemişlere karşı oluşur. Bu alerjik durum saptandığında beslenmemizden bu besinleri kısa süreli uzaklaştırarak bağışıklık sistemini güçlendirebiliriz.

D vitamini eksikliği bağışıklık sistemini zayıflatır:

Yapılan araştırmalarda D vitamini düşük olan bireylerin enfeksiyonlara yakalanma oranının daha yüksek olduğu saptanmıştır. D vitamininin birinci kaynağı olan güneşten yaz aylarında mümkün olduğunca faydalanmak gerekmektedir. D vitamini düzeyinin sınırın altında olması durumunda suplement desteği alınmalıdır. Bunun dışında D vitamini ile zenginleştirilmiş sütler, yumurta, morina balığı, karides, balık karaciğeri de D vitamini açısından zengin besinlerdir.

Özetlemek gerekirse;

  • Kış aylarında zayıflayan bağışıklık sistemini güçlendirmek için öncelikli olarak yeterli ve dengeli beslenmek gerekir.
  • Beslenmenizde meyve ve sebzelere mümkün olduğunca yer vermek alacağınız antioksidan miktarını arttırarak bağışıklık sisteminizi güçlendirecektir.
  • Diyetteki yağ tüketimini sınırlayarak daha çok miktarda omega yağ asitlerini içeren fındık, ceviz, keten tohumu, badem gibi ara öğün alternatiflerini tüketerek de bağışıklık sisteminizi güçlendirebilirsiniz.
  • Ana öğünlerinizde sebze yemeklerinizin yanında tüketeceğiniz yoğurt bağırsak florasını destekleyerek bağışıklık sistemini güçlendirmenize yardımcı olacaktır.
  • Sağlıklı bir yaşam için fiziksel aktivite ve sporda kaçınılmazdır.
  • Orkestranın en önemli enstrümanlarından biri olan sporu düzenli olarak yapmanız da bağışıklık sisteminizi güçlendirerek vücudunuzu hastalıklara karşı koruyacaktır.